Per a tothom

Creixem com a persones i fem un mon en pau per a tothom!jueves, 24 de junio de 2010

La Nit de Sant Joan

Els focs, els petards, la coca, la Revetlla, els amics. les fogueres, la màgia. És Sant Joan quan als catalans i més aviat a tota la Mediterrània, ens arriva ancestralment el dessitg aquesta nit des de els temps immemorials de renovarnos internament. Es remonta quan encara no hi era la litúrgia Catòlica, doncs aquesta festa és pagana, recorda el canvi d'estació de la primavera a l'estiu. És la nit més curta de l'any, i per això cel·lebrem desperts l'arrivada del dia mitjançant la festa. Els cohets, els focs artificials, els salts de la foguera, només són la part de la festa que ens ajuda a rebre el nou dia que ja serà estiu.
Els egipcis ja ho celebraben per què també comença la cresquda del riu Nil, el riu de la vida, alimentan amb el llim les bores i fecunden les terres. Cel·lebreben la seva arribada de les aigües, també amb festes d'aquest caliu, per això dic que es propi de la Mediterrània.
També es cel·lebra el salt del foc a llocs d'Almeria a l'Andaluzia, a tota la costa, passant per Cartagena, Múrcia, Alacant i els seus pobles, Xàtiva, Dènia, Valencia, Castelló a Catalunya i a "ses Illes, ses Balears".
Són tipiques aquets dies en especial a "sa illa de Menorca", a tots els pobles es celebra especialment a Ciutadella, a on també és Festa Major, a on surten "ses Cavallers" amb seus cavalls ben güarnits, trençats els crins i tots plegats amb trajos de festa característics del segle XVIII/XIX, tots a trenca les closques de les avellanes.
"Ses Cavallers" són els nobles que garantien al poble el seu ben-estar amb la seva protecció, per això devant d'un atac estranger francés, varen omplir el terre d'avellanes, i amb els cascs dels cavalls varen fer tant soroll que els francesos pensaren que hi eren devant de tota una guarnició de defensa, quan tots plegats no més eren una veintena de Cavallers. Això eren les vispres de Sant Joan.
Ara, es celebra la Festa Major i els Cavallers continuen rodeant-se del poble que jubilós abraça els cavalls mentre els Cavallers dominen els animals amb especial maestria, dócils cavalls que s'aixequen per les empentes de la gent amb total cura dels Cavallers.
A Catalunya, aquesta nit, vulguis que no, els sorolls dels petards es "colen" a les cases i ens recorden que estem davant la nit més curta de l'any i que ens comencen les calors, les vacances i fins i tot els colors prenen aquell tint propi de l'estiu, en que tot és plé de vida i de renovada il·lusió.
També comença la Festa Major a on visc, a Pineda de Mar, per a tots bones festes i bon estiu.

Entradas populares

Etiquetas

8 de Marzo (1) Agua de Mar (1) Amnistía Internacional (2) Amor (1) andalucía (8) animales (4) Antoni Gaudí (1) arte (5) Barcelona (1) belleza (2) bessons (1) blog sobre ciencia (1) blogs (1) Brazil (1) cabello (1) Calendari (1) Casa Milà (1) castells (1) catalans (1) Catalonia (15) Catalunya (9) cine (2) Circo (1) cocina (1) conciencia (1) condonación de deudas (7) contes (1) cooperación (1) Creativo (1) Crecimiento Personal (1) crisi econòmica (1) crisis (1) crisis económica (8) crisis económica europea y de EEUU (6) cuentos del buho y de la lechuza (13) cultura (21) daños y perjuicios (2) Derechos humanos (5) Desahucios (3) Dia de la Dona (1) Día de la Mujer (1) Día Internacional del Niño (1) Divertiment (4) Dones (2) Drets Històrics (1) Ecce Homo (1) ecología (1) economía (7) el agua (1) El Arte (3) El cine libertario español (1) els Amazics (1) enfermedades (1) ERE (1) España (3) Estrés (1) FAO (1) Festes (1) formación (1) foto de pareja de Búhos (1) gemelos (2) Género (1) geografia (13) Gracias (1) guerras (1) hipotecas (6) historia (12) història (10) humanidad (1) humanos (40) humans (6) humor (6) infancia (1) inmigración (1) inmobiliaria (3) l'Art (1) La Pedrera (1) Lengua Andaluza (1) Libertad (1) llegendes (1) Llibertat (1) Los Hermanos Marx (2) matemáticas (1) Medicina (1) minería (1) Modernisme (1) música (5) noticias (14) noticies (2) País Valencià (1) pau mundial (1) Paz en el Mundo (2) pedadogía (1) Picasso (1) Pineda de Mar (1) Pintura (5) Planeta Tierra (1) poesia (7) poesía (4) poesía música (34) policultivos (1) política (1) polítics (1) preguntas/respuestas (1) protectora de animales (1) publicidad particular (1) risa (2) Saber (1) salud (4) Salvador Dalí (4) salvemos a Machote (1) sentimientos (28) Siria (1) sociedad (48) Societat (30) software libre (1) Syria (1) Teresa Forcades y García reina (1) The Rolling Stones (1) toro de lidia (1) Unicef (1) Valencia (1) Vida (1) vivienda (4) Yennayer (1)